Šifrování dat

Naučte se chránit svá data pomocí šifrování.

Barbora Fukárková Šifrování dat

Bez popisku

Bez popisku

O co jde? 

Všichni rozumíme tomu, proč je důležité zabezpečit budovy proti požáru. Stejně tak bychom měli chápat význam zabezpečení našich dat. Často se tak ovšem neděje. A to navzdory tomu, že informační hrozby mohou, podobně jako požár, závažně ovlivnit náš profesní  
i soukromý život. 
 
Nebudeme vám lhát: šifrování počítače není úplně snadné, ba dokonce při nezodpovědném postupu je to nebezpečné. Pamatujte: pokud máte na zařízení data, která je potřeba chránit, nezbývá vám než se se šifrováním popasovat.  

Pro netechnicky vzdělané uživatele doporučujeme postupovat opravdu krok po kroku dle oficiálního návodu výrobce, který se pro každé zařízení a operační systém trošku odlišuje. Tyto oficiální návody můžete najít v IT katalogu. Není totiž radno si se šifrováním dat zahrávat či zkusit metodu pokus-omyl. Bez přehánění: takové chování by vás mohlo stát ztrátu vašich dat nebo přístupu k nim (například při zapomenutí šifrovacího klíče).  
A to by mohlo zkomplikovat práci nejen vám, ale i kolegům, kterých se tato data potenciálně týkají. Proto se šifrováním vašeho zařízení neváhejte. Je mnohem lépe požárům předcházet, než je pak hasit. 

Výhody

Oprávnění 
K vašim datům budou mít přístup pouze uživatelé s povolením.  

Pohodlnost  
V případě zašifrování celého disku nebudete muset rozhodovat, které soubory šifrovat a které ne. Všechny soubory budou zašifrovány automaticky.  

Bezpečnost  
V případě krádeže si vaše data zloděj nebude moci přečíst. 

Bez popisku

Bez popisku

Návody

Microsoft Windows

Zapnout šifrování na Microsoft Windows je možné pomocí nástroje BitLocker. Upozorňujeme však, že nástroj není k dispozici pro Windows 10 Home.  
Microsoft Windows 

  • Je funkce šifrování dostupná na vašem zařízení? 

Přihlaste se do Windows účtu pomocí účtu správce a pomocí cesty: Start > Nastavení > Aktualizace a zabezpečení > Šifrování zařízení 

  • Je možnost Šifrování zařízení zobrazena?  

Vyberte možnost Zapnout. 

  • Není možnost Šifrování zařízení zobrazena? 

Zapněte standartní šifrování nástrojem BitLocker pomocí cesty: Start Systém > Windows > Ovládací panely > Systém a zabezpečení > BitLocker Drive Encryption > Spravovat nástroj BitLocker a postupujte dle pokynů.

MacOS

Zapnout šifrování na Mac OS X je možné pomocí nástroje FileVault 
macOS 

  • Jak zapnout a nastavit FileVault? 

Pomocí cesty: Apple > Předvolby systému > Zabezpečení a soukromí > FileVault > ikonka zámečku > Jméno a heslo správce > Zapnout FileVault

Linux

Vzhledem k variabilitě Linuxového světa ohledně správy disku univerzální návod neexistuje. Nicméně většina současných distribucí možnost šifrování disku umožňuje, a to již během instalace. Vhodné je také mít zapnutý SELinuxLinux 

Závěrem

Pokud se chcete o bezpečnosti na internetu více vzdělat, a to rychle a efektivně na jednom místě, využijte modul Zabezpečení zařízení v našem online kurzu Kyberkompas, který je zdarma a pro všechny. Získáte díky němu větší jistotu v kyberprostoru a snáze se vyhnete nepříjemnostem. Vše důležité o kyberbezpečnosti na Masarykově univerzitě najdete vždy na security.muni.cz.  

Bez popisku

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info