Jak se nezamotat v síti

Při cestování do cizí země je moudré si zjistit, na co si v ní dát pozor. Pro používání internetu to platí také.

10. 12. 2018 Hrozby

Nejvíce problémů si zde lidé způsobí sami. Zároveň jde všechna rizika ovlivnit chováním, nejlépe tím preventivním. V tomto článku si ukážeme, jak se chovat, abyste se nezamotali v síti internetu. 

Bez popisku

Bez popisku

Přemýšlejte o rizicích

Nejvíce je potřeba chránit to nejdůležitější. Představte si, že máte tři skříňky. Červenou, žlutou a zelenou. Červená je výborně zabezpečený trezor, žlutá je zamčená, zelená otevřená. Do červené skříňky pomyslně umístěte všechno to, u čeho existuje skutečné riziko zneužití. Poznáte to tak, že se bude myslet jako útočník. Položte si otázku: Jaké služby či informace jsou proti mně nejlépe zneužitelné? Určitě nezapomeňte na:

  • váš e-mailový účet,
  • účty na sociálních sítích,
  • vaše internetové bankovnictví,
  • všechny e-služby, kde pravidelně využíváte svou kreditní kartu,
  • školní či pracovní informační systémy,
  • vaše rodné číslo,
  • informace o zdravotním stavu,
  • informace o rodině a přátelích,
  • vaše hesla a čísla PIN.

Do žluté skříňky patří všechno, co pro vás není kriticky důležité, ale zároveň to nechcete dát do zelené skříňky. Dobrým příkladem může být vaše telefonní číslo, adresa bydliště či služby týkající se vašich koníčků. Všechno ostatní bude v zelené, otevřené skříňce.

Jakmile dokončíte toto roztřídění, tak je důležité mít na paměti, že kdykoli otevíráte červenou skříňku, tak je potřeba být (až paranoidně) opatrný. Zejména je vždy důležité kriticky zvážit veškeré požadavky, které se obsahu červené skříňky týkají a uplatnit zde opatření, která v tomto seriálu postupně představujeme. A pozor, žádná z informací z červené skříňky nepatří do e-mailu! Pokud nepoužíváte šifrování, tak lze e-mail analogicky přirovnat k digitálním pohlednicím, které si může při doručování kdokoliv přečíst.

Nepodceňte připojení    

Veřejné Wi-Fi sítě představují vždy riziko. Není nutné se jim zcela vyhýbat, rozhodně je však nevyužívejte k ničemu, co souvisí s vaší červenou skříňkou. Pokud používáte Wi-Fi, která nevyžaduje heslo, tak je to s ní podobně jako s poštou, která by bez vašeho souhlasu a vědomí zpřístupnila vaši korespondenci každému, kdo by o to požádal. Pro útočníka je čitelný veškerý obsah, který není šifrovaný. Může se tak stát, že máte sice velmi silné heslo, nicméně pokud jej dáte útočníkovi přečíst, tak vám nebude mnoho platné. Pokud se jedná o veřejnou Wi-Fi, která je chráněná heslem, tak je u některých protokolů situace podobná jako, by zde heslo nebylo. Například v kavárně se může útočník, stejně jako vy, na heslo zeptat obsluhy a pak už může odposlouchávat všechna vaše data. Uvedené vás nemusí trápit, pokud komunikujete s webovou stránkou, jejíž adresa začíná „https“. Je to zkratka pro Hypertext Transfer Protocol Secure a prakticky to znamená, že je vaše komunikace se stránkou šifrovaná.

Vsaďte na jistotu

Neklikejte bezmyšlenkovitě. Nejlépe uděláte, když se vyhnete všem webům pochybného charakteru. To jsou zejména takové, které obsahují nelegální obsah, či se snaží vaši pozornost zaujmout pomocí bulvárně znějících titulků. Stejně tak se vyhněte těm webům, před kterými vás varuje váš prohlížeč. Podobně to platí také u software. Nestahujte si nic, co skutečně nepotřebujete a dobře zvažte využívání software od neznámých autorů. Mimochodem, zbavte se všech doplňků a panelů v prohlížeči, o kterých nevíte, k čemu slouží.

Bez popisku

Bez popisku

Kontrolujte svou digitální stopu

Internet nezapomíná. Souhrn toho, co po našich online aktivitách zůstává, je označovaný jako digitální stopa. Tyto stopy jsou věčné. To také znamená, že je takřka nemožné z internetu smazat to, co jste tam už jednou nahráli. Kvůli tom vás může vaše minulost dostihnout například u pohovoru. Zároveň nejsou výjimečné případy, kdy útočník nasbírá z digitální stopy oběti tolik informací, že je schopný ukrást její identitu.

Je proto rozumné přemýšlet nad tím, jakou stopu po sobě chcete zanechávat. Schválně si zkuste napsat do vyhledávače své jméno. Udělejte pak vše pro redukci vaší nežádoucí digitální stopy. Speciální pozornost věnujte sociální sítím. Možná jste už slyšeli, že jim platíme svými daty. Je to pravda. A neexistuje důvod, proč bychom je měli přeplácet. Na internetu je plno návodů, která vám pomohou nastavit nejvyšší míru soukromí pro vaše profily. Nejdůležitější však je vážit si svého soukromí. Technologické ani právní opatření vás neochrání, pokud sami nebudete obezřetní.

 

V jednom článku není možné popsat bezpečnostní doporučení pro celý internet. Pokud si však zapamatujete uvedené rady a bude se podle nich řídit, tak se budete ve spletité síti internetu pohybovat mnohem bezpečněji. 

Bez popisku

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info