Co když začne hořet?

Často píšeme, že je mnohem lépe požárům předcházet, než je pak hasit. Platí to stále. Co ale dělat, když přece jen nějaký požár vypukne? Právě to je tématem posledního dílu Kyberbezpečnostního seriálu od CSIRT-MU.

Hrozby

Bez popisku

Často píšeme, že je mnohem lépe požárům předcházet, než je pak hasit. Platí to stále. Co ale dělat, když přece jen nějaký požár vypukne? Právě to je tématem posledního dílu Kyberbezpečnostního seriálu od CSIRT-MU.  

Bez popisku

Bez popisku

Jak poznat kyberpožár    

S obyčejným požárem je to v tomhle ohledu jednodušší – má vždy stejné projevy. U jeho kyberverze to však neplatí. Neexistuje totiž zaručená definice. Příznaky mohou být rozdílné. Zaměřte se zejména na podezřelé požadavky v e-mailech, o kterých jsme psali minule. Zbystřete rovněž u zvláštních projevů vašeho zařízení, které mohou být spojeny s nákazou. Například vyskakovací okna, změna výkonu, zašifrované soubory či jiné netypické chování počítače. Dobré je zapamatovat si, že pokud si nejste jistí, tak je nejlepší obrátit se na experty 

Kyberbezpečnostní tým MU 

O bezpečné kyberprostředí Masarykovy univerzity se stará tým CSIRT-MU. Hlašení požárů je doslova denním chlebem našich členů. Každý rok jich řešíme stovky. Máme to i v názvu. Zkratka CSIRT totiž neznamená nic jiného než Cyber Security Incident Response Team. Jednou ze služeb, kterou nabízíme každému uživateli, je řešení bezpečnostních incidentůLze jej shrnout do tří kroků:  

  1. Nahlášení – napíšete nám, kdo jste a jaký máte problém. Můžete přiložit také nějaké důkazy, obvykle screenshoty. Celé nahlášení je velmi jednoduché a dělá se obvykle na této stránce, je ale možné také zavolat na +420 549 494 242. Rozhodně se nebojte nám incident nahlásit, a to i pokud máte pochybnosti. Jsme tady od toho. 
  1. Řešení – tahle část je hlavně na nás. Ozveme se vám nejpozději do dvou dnů, všechno prověříme a navrhneme řešení.  
  1. Poučení – pro vás, pro nás i pro další uživatele. Může se totiž stát, že na základě vašeho hlášení zavedeme bezpečnostní opatření či budeme varovat ostatní uživatele. Nahlášením incidentu tak můžete pomoci MU i ostatním uživatelům.  

Bez popisku

Bez popisku

Místo závěru  

Můžeme vám slíbit, že při hašení případných kyberpožárů uděláme vždy vše, co je v našich silách. Naopak vám nemůžeme slíbit, že to bude stačit. Někdy jsou plameny jsou prostě neuhasitelné. Není bohužel výjimkou, že uživatel podcení prevenci a v důsledku toho si způsobí nemalé problémy. Je tedy na místě připomenout dřívější články tohoto seriálu, které vám dobře poslouží jako protipožární ochrana pro 21. století.  

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info