8 Tipů pro bezpečnější trávení léta

Ať už plánujete přes léto dovolenou, věnovat se koníčkům nebo jen tak relaxovat, nezapomeňte, že útočníci v kyberprostoru nemají volno nikdy.

Proto jsme pro vás přichystali shrnutí několika základních bezpečnostních tipů, díky kterým se můžete v kyberprostoru pohybovat bezpečně kdykoliv a odkudkoliv. Tyto tipy vám pomůžou se základní prevencí, ale i v případě, že by byl oheň na střeše. 


 

#1 Tip pro bezpečnou cestu do zahraničí

Chystáte se do zahraničí? Máme pro vás první tip! Výjimečně se netýká přímo bezpečnosti v kyberprostoru, ale jistě se může vyplatit – ať už vás čeká exotická dovolená, nebo služební cesta do okolních států. Zvažte před odjezdem vyplnění jednoduchého formuláře DROZD, nebo-li dobrovolné registrace občanů České republiky při cestách do zahraničí. Díky poskytnutým datům můžete získat včasné varování před nebezpečím, nebo v případě potíží rychlou pomoc. 

Bez popisku

Bez popisku

#2 Sdílení zážitků z dovolené

Každý to občas zažíváme – ať už na dovolené vystoupáme na nejvyšší horu, nebo prostě popíjíme drink na pláži, chceme se o tyto zážitky podělit i s přáteli. A tak vyfotíme pár snímků a dokud jsou zážitky čerstvé, sdílíme je na sociálních sítích.
Takový postup ale nemusí být vždy nejlepší. K fotografiím a dalším informacím se totiž mohou dostat i nesprávní lidé a zneužít je. Například pro zloděje může být klíčová informace, že jste právě v zahraničí, a po návratu vás zastihne nemilé překvapení v podobě vykradeného bytu.
Náš tým proto doporučuje nesdílet fotografie z dovolené v aktuálním čase, ale spíše s odstupem až po návratu. Vyplatit se může také vypnutí funkce automatického přidání lokace k pořízeným snímkům. Pokud se vaši známí budou chtít na fotografie podívat, jistě je časový odstup neodradí.

#3 Označování blízkých na sociálních sítích

Pěkná fotka s rodinou u moře nebo z příjemného podniku po služební cestě? Takové záběry občas všichni rádi sdílíme, na tom není nic špatného. Na co ale dát pozor?
Pokud jsou s vámi na fotografiích i další lidé, bude vždy lepší se zeptat, zdali opravdu chtějí být označeni, případně jestli obecně souhlasí s tím, abyste fotografie a jiné údaje zveřejnili. Jistě by vám také nebylo příjemné, kdyby někdo z vašich blízkých sdílel snímek, na kterém se v nejlepším případě například sami sobě nelíbíte. Zeptáním se respektujeme soukromí ostatních.

Bez popisku

Bez popisku

#4 Ověřování zpráv z cílových oblastí

Čtvrtý tip našeho týmu se týká ověřování zpráv. Pokud se chystáte navštívit některou z populárních destinací, doporučujeme pro jistotu nejen číst, ale i ověřovat zprávy, které z dané lokality přicházejí. Ty nepravdivé se někdy dokáží šířit opravdu rychle a nemusí být vždy snadno rozpoznatelné. Jak na ně?
Stáhněte si například Surfařova průvodce po internetu a nenechte si nepravdivými informacemi pokazit svůj zahraniční pobyt.

#5 Případ ztráty zařízení

Slyšeli jste o funkci Anti-theft? Jistě se vyplatí ji znát a mít zapnutou – přináší mnoho výhod například při ztrátě nebo odcizení vašeho zařízení. Jak to funguje? Anti-theft dokáže vzdáleně vymazat data, nechat telefon vyzvánět a zobrazit jej na mapě. Stačí do internetového prohlížeče vepsat větu „Google Find My Device“ (Najdi mé zařízení), přihlásit se do svého Google účtu a potvrdit vyhledávání. Funkce je platná pro všechna zařízení s Androidem, avšak podobná služba je dostupná i na iCloudu pro Apple.

Bez popisku

Bez popisku

#6 Používání veřejné wi-fi sítě

Každého z nás někdy láká se připojit na veřejnou Wi-fi - jsou často zdarma, což se může zvlášť na dovolené v hotelu nebo na letišti hodit. Při takovém připojení je však důležité být opravdu obezřetný. Doporučuje vždy používat VPN (Virtual Private Network), která vytvoří pomyslný tunel, do jehož vnitřku s vaší komunikací či hesly případný útočník neuvidí. A jak na používání takové VPN? 👉 https://it.muni.cz/sluzby/pripojeni-z-domova-vpn

#7 Používání volně přístupných zařízení

V tomto bezpečnostním tipu se podíváme na počítače a jiná zařízení, která mohou být přístupná takřka komukoliv, například v hotelech a v kavárnách. Ačkoliv existují situace, kdy se opravdu připojit potřebujeme, náš tým doporučuje tato zařízení využít až jako poslední možnost. Nikdy totiž není jistota, zdali se o počítače někdo stará a jsou opatřena základními bezpečnostními prvky, tedy třeba antivirovým programem. Nikdy nevíme, kdo a s jakým úmyslem je použil před námi.

Bez popisku

Bez popisku

#8 Zálohování dat (nejen) z dovolené

Nezapomenutelné letní momenty často doprovází spousta fotek, videí a dalších dat, o které bychom určitě neradi přišli, ať už ztrátou telefonu nebo nešikovně položenou ranní kávou u notebooku. Právě proto doporučujeme – po vybalení kufrů a rychlém zalití usychajících rostlin – vyřešit co nejdříve zabezpečení těchto i dalších vašich unikátních dat. Jak na to vám samozřejmě poradíme.

„Doufáme, že vám naše tipy pomohou být v bezpečí i mimo univerzitu a dopřejete si zasloužený odpočinek. Přejeme krásné léto.“

Váš Kyberbezpečnostní tým Masarykovy univerzity

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info